Philadelphia vroeg ons om een praktisch werkboek voor muziek in de zorg. Onze contentspecialisten maakten samen met hen een prachtig muziekboek.
De wens: meer muziek in de zorg
Het is bijzonder wat muziek met een mens kan doen. Muziek heeft een enorme invloed op je emoties, van blijdschap tot verdriet. Muziek zorgt voor meer energie of geeft juist rust. En zelf muziek maken is ook heel goed voor je hersenen. Daarom is het niet vreemd dat muziek voor Philadelphia heel belangrijk is. Al deze eigenschappen van muziek helpen namelijk bij de zorg voor mensen met én zonder een verstandelijke beperking.
Vanuit hun methodiek Muziek werkt zo! identificeerde het muziekprogramma van Philadelphia, PhiLaLa, 7 functies van muziek voor mensen met een verstandelijke beperking. Denk aan ‘Aandacht en alertheid vergroten’, ‘Herinneringen ophalen’ en ‘Zelfbeeld versterken’. Toch viel het op dat bijvoorbeeld begeleiders en behandelaars nog onvoldoende deden met muziek. Philadelphia schakelde daarom onze hulp in. Zij wilden een boek ontwikkelen waardoor het begeleiders gemakkelijk gemaakt wordt muziek in te zetten in de zorg. Een werkboek dat zó praktisch en aantrekkelijk is, dat iedereen ermee aan de slag gaat.
Het idee: de perfecte mix tussen inspiratie en informatie
Hoe zorg je ervoor dat de uitleg over de positieve eigenschappen van muziek aankomt bij iedereen die met mensen met een verstandelijke beperking werkt? Wij wisten het wel; door zowel inspiratie als informatie te geven. En voldoende tips en adviezen, zodat lezers van het boek meteen met de inhoud aan de slag kunnen.
We verdeelden het boek in 7 hoofdstukken – 1 voor elke functie van muziek. In elk hoofdstuk staat een ervaringsverhaal, waarin duidelijk wordt wat muziek met iemand doet. Zo vertelt een begeleider hoe muziek de kinderen op zijn locatie helpt bij overprikkeling, terwijl een cliënt laat merken dat haar zelfvertrouwen enorm gegroeid is sinds ze is begonnen met zingen. Daarnaast hoort bij elk hoofdstuk een wetenschappelijke onderbouwing en een oefening waarmee begeleiders gelijk aan de slag kunnen. De aanvullende content bestaat uit onder meer tips en grappige weetjes. Tot slot interviewden we Erik Scherder en Trijntje Oosterhuis voor twee voorwoorden. En om het boek naast tekstueel ook visueel aantrekkelijk te maken, werkten we met vrolijke illustraties en veel kleur.
Het resultaat: een prachtig muziekboek
We zijn ontzettend trots op het 68 pagina’s tellende muziekboek dat we voor Philadelphia maakten. We hebben bestaande informatie uitgezocht en ingedeeld, nieuwe content gemaakt en geschreven, alles laten vormgeven én praktische zaken rondom drukwerk geregeld. Dit heeft geleid tot een overzichtelijk en eenvoudig te gebruiken muziekboek, dat interessant is voor iedereen die het in handen krijgt.
Lotte van Opstal (programmamanager PhiLaLa): ‘De samenwerking met Sabel was ontzettend fijn en ging vloeiend. Ze hebben in zeer korte tijd een prachtig boek opgeleverd dat precies is wat wij wilden: een boek dat uitnodigt om direct aan de slag te gaan. Fantastisch!’
Ook behoefte aan mooie verhalende content en een fijne samenwerking? Neem contact op met Viona.