Video

Een kijkje in de wereld van trekvissen voor RWS 

Een kijkje in de wereld van trekvissen voor RWS 

In opdracht van Rijkswaterstaat hebben we opnames gemaakt over de reis van trekvissen door de Haringvlietsluizen.

De Haringvlietsluizen zijn cruciaal voor de bescherming van Zuidwest-Nederland tegen hoogwater. Maar de sluizen zijn ook een barrière tussen de Noordzee en het Haringvliet, waardoor vissen niet vanuit de Noordzee in de Haringvliet kunnen komen. Door de sluizen regelmatig een beetje open te zetten, een proces dat ‘kieren’ wordt genoemd, stroomt er weer zeewater in het westelijk deel van het Haringvliet.

Trekvissen maken gebruik van deze gelegenheid om met het zeewater het Haringvliet binnen te zwemmen. Er wordt veel onderzoek gedaan om te bepalen hoeveel vissen er op welk moment door de kier zwemmen.

Rijkswaterstaat wilde deze inspanningen graag aan een breed publiek laten zien. Zij vroegen ons twee keer mee te gaan tijdens zo’n onderzoek – wat in de nacht plaatsvindt – en foto’s en filmopnames te maken. We hadden diverse voorgesprekken met onder andere ecologen, schreven het script en gingen samen met UHU Productions en fotograaf Arie Kievit (via De Beeldredaktie) op pad. Het waren twee spannende nachten.

Het resultaat is een spectaculaire film over het onderzoek naar de reis van trekvissen.

De serie foto’s was zó bijzonder, dat de Volkskrant ze ook publiceerde.

Ook spectaculair beeldmateriaal dat een kijkje in de keuken geeft?

Neem contact op met Viona