Eed en belofte: zoveel meer dan een formaliteit alleen

Met je rechterhand omhoog. Je wijs- en middelvinger in de lucht. Je duim over de gebogen ringvinger en pink: “Zo waarlijk helpe mij God almachtig” of “Dat verklaar en beloof ik.”

Met het uitspreken van de eed of belofte zweert een ambtenaar trouw aan burgers en overheid. Vanaf 2020 is dat ook verplicht voor medewerkers van uitvoeringsorganisaties zoals UWV, de Sociale Verzekeringsbank en de Sociaal-Economische Raad. Geen noodzakelijk kwaad maar een kans op verbinding, als je het ons vraagt. Daarom helpen we je graag met:

Betekenis geven
Met een krachtig en inspirerend verhaal vertellen we medewerkers over het belang en de kansen van de eed en belofte. We gaan met hen in gesprek om te ontdekken welk sentiment heerst. Ook staan we stil bij vragen als: ‘waarom werk je bij je organisatie?’ en ‘wat maakt jouw werk belangrijk?’. Op basis daarvan ontwikkelen we een communicatiestrategie en een campagne met heldere uitleg over het ‘waarom’ van de eed en belofte. Zo creëren we draagvlak onder medewerkers, en bereiden we hen en de organisatie voor op de ceremonie.

Inspirerende ceremonie
Een ceremonie is vervolgens hét moment om betekenis en verbinding te creëren, en om overheidsmedewerkers bewust te maken van hun bijzondere positie en verantwoordelijkheid. Daarom ontwikkelen we voor de ceremonie een concept op maat voor jouw organisatie. Bijvoorbeeld met een krachtige speech, inspirerend organisatieverhaal of corporate video. Zo zorgen we ervoor dat medewerkers de woorden niet uit verplichting, maar uit oprechte overtuiging uitspreken.

Blijvend bewustzijn
Bewustzijn over de betekenis van de eed en belofte bereik je niet alleen met een ceremonie. Daarom bieden we een toolkit en een training ‘Wat betekent de eed en belofte voor jou en je werk?’. Zo laten we medewerkers nadenken over de betekenis van hun woorden voor hun dagelijkse werk. Daarna denken we graag mee over de plek van de eed en belofte in je interne communicatie. Zo zorgen we er samen voor dat medewerkers bewust zijn en blijven van hun eed of belofte.

Meer weten? Maak een eedafspraak met Adryan.7 ADVIEZEN VOOR EEN JAARVERSLAG MET MEER IMPACT

Download onze whitepaper en ga direct aan de slag met de nieuwste inzichten en mogelijkheden voor jaarverslaggeving.

Download whitepaper