Raad van State blikt met online jaarverslag terug op 2019

Nu de Raad van State steeds meer naar buiten treedt, houdt het jaarverslag gelijke tred. Dit jaar verzorgde Sabel een extra publieksvriendelijk online jaarverslag vol wegwijzers en duiding in de vorm van een video, artikelen én een podcast.

De wens: een toegankelijk online jaarverslag
De Afdeling advisering van de Raad van State adviseert regering en parlement over de kwaliteit van wetsvoorstellen. De Afdeling bestuursrechtspraak doet uitspraken in bestuursrechtelijke geschillen tussen burgers en overheid. Over de manier waarop zij daarbij te werk gaan en over de publieke middelen die de Raad van State besteedt, legt het instituut elk jaar verantwoording af in zijn jaarverslag. Met dat verslag treedt hij steeds een stapje verder naar buiten. Verscheen de laatste jaren al een online versie, dit jaar wilde de Raad van State een volgende stap zetten.

Het idee: video, interviews én een podcast
Om de toegankelijkheid van het jaarverslag verder te vergroten, richtten we een uitnodigende landingspagina in met handige verwijzingen naar elementen uit het jaarverslag elders op de site, in een fonkelnieuw jasje én met duiding in de vorm van een video, interviews en een podcast.

De webpagina leidt geïnteresseerden niet alleen naar de volledige verantwoordingstekst, de Raad van State krijgt er ook een gezicht. Letterlijk. Prominent op de pagina plaatsten we een video waarin vicepresident Thom de Graaf bezoekers welkom heet. Verder kregen geschreven interviews met medewerkers er een plek, gelardeerd met foto’s van de geïnterviewden.

Het hoofdstuk waarin de Raad van State actuele ontwikkelingen binnen de democratische rechtsstaat bespreekt (elk jaar weer een goed gelezen onderdeel van het verslag), kreeg een variant in podcastvorm. De vicepresident van de Raad van State en de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak vertellen daarin onder meer hoe de Raad functioneert in coronatijd.

We presenteerden de gesprekken en verantwoordingsteksten in blokken die de navigatie vergemakkelijken en uitnodigen tot doorklikken. Met bondige introteksten en toegankelijke infographics – alles in de fris-zakelijke stijl van de Raad van State – verlaagden we de drempel verder en wezen we bezoekers de weg.

Het resultaat: toegankelijk, overzichtelijk online jaarverslag
Een jaarverslag moet in onze optiek meegroeien met de organisatie die het publiceert. Zo ziet hoofd communicatie Pieter-Bas Beekman het ook. ‘Met subtiele veranderingen hebben we een prachtig ogende en zeer toegankelijke, overzichtelijke website opgezet. En dat in uitstekende samenwerking, zoals elk jaar. Snel, duidelijk en professioneel. Ik ben heel tevreden met het resultaat én over de samenwerking met Sabel Communicatie als bureau.’

Wil je volgend jaar ook zo’n supertoegankelijk jaarverslag? Judy helpt je snel op weg.7 ADVIEZEN VOOR EEN JAARVERSLAG MET MEER IMPACT

Download onze whitepaper en ga direct aan de slag met de nieuwste inzichten en mogelijkheden voor jaarverslaggeving.

Download whitepaper