‘Nudging’ parkeerschijf voor Rijkswaterstaat – Opladen klaar? Bel me maar!

Een tekort aan stekkerplekken leidde tot ergernis bij elektrisch rijdende Rijkswaterstaters. Hoe zorg je dan voor gedragsverandering? Een speciale parkeerschijf verzacht het leed. Een voorbeeldje van nudging; een duwtje in de rug voor gewenste gedragsverandering. 

De wens: een parkeerschijf voor oplaadplekken
Bij veel RWS-kantoren overstijgt het aantal elektrisch rijdende collega’s het aantal laadpalen helaas nog. En hoewel het opladen van een elektrische auto geen hele dag duurt, houden de vroege vogels vaak wel hele dagen een oplaadplek bezet. Tijd voor een tijdelijke maatregel tegen dit ongewenste gedrag. RWS vroeg om een speciale parkeerschijf.

Het idee: een positief geladen tekst voor gewenste gedragsverandering
Natuurlijk kunnen we bij Sabel voor zo’n schijf zorgen. Maar hoe voorkom je dat je in een negatieve sfeer van ‘moeten’ en ‘mag niet’ terechtkomt? Terwijl elektrisch rijden juist iets heel positiefs is? Hoe zorg je voor gewenste gedragsverandering? Onze tekstschrijver wikte en woog, en vond de juiste woorden. En onze vormgever maakte van de parkeerschijf geen wijzende vinger maar een klein cadeautje. The perfect nudge.

Het resultaat: laagdrempelige communicatie
De parkeerschijf, in vrolijk RWS-geel, geeft de ene automobilist de kans om de ander te laten weten: ‘Ik sta graag mijn plaats af’. Met een plekje voor een mailadres of telefoonnummer laat de ladende automobilist de eigenaar van de hongerige auto weten waar zij te bereiken is. Is de auto aan de paal opgeladen? Dan mag je bellen en komt de eigenaar naar buiten om de auto te verplaatsen zodat je de laadplek kunt overnemen. Want genoeg is genoeg, en verplaatsen is wel zo aardig. Zo kun je elkaar als ‘groene’ automobilisten helpen tot er extra laadpalen zijn neergezet.

De ‘nudging’ parkeerschijf is zo in trek dat er inmiddels een herdruk is geweest. En ook buiten RWS is nu belangstelling voor deze handige gadget. Logisch, vindt Arie Klut, Adviseur vervoersmobiliteit bij RWS: “Het is een hele laagdrempelige manier om met andere bestuurders van elektrische auto’s te communiceren. We stimuleren sociaal wenselijk gedrag en informeren direct over de spelregels van het laden bij Rijkswaterstaat.”

Ook op zoek naar een cadeautje met een boodschap? Bel Manon!7 ADVIEZEN VOOR EEN JAARVERSLAG MET MEER IMPACT

Download onze whitepaper en ga direct aan de slag met de nieuwste inzichten en mogelijkheden voor jaarverslaggeving.

Download whitepaper