Met visual storytelling stimuleert IenW CO2-reductie

Visual storytelling waar je niet omheen kunt.

De wens: CO2-vermindering
In 2030 wil het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) energie- en klimaatneutraal zijn. Daarom zet uitvoeringsorganisatie Rijkswaterstaat medewerkers, bezoekers en partners aan het denken over hoe zij in hun werk kunnen bijdragen aan CO2-vermindering.

Het idee: visual storytelling via een animatie en een presentatiewand
Dat doen we met een beeldverhaal. Met een verplaatsbare presentatiewand en animatiewand die vertellen hoe de ministerie toewerkt naar een energie- en klimaatneutrale toekomst.

De vijf bij twee meter grote prestatiewand grijpt in één oogopslag de aandacht van voorbijgangers. In een paar tellen geeft die al een beeld van het verhaal. Gaan ze stilstaan? Hebbes! In niet meer dan een minuut laten we hen het hele verhaal zien in een animatie die afspeelt in de pilaar voor de wand.

We vertellen het verhaal op de presentatiewand in steekwoorden. Door feiten te verbeelden, maken we ze begrijpelijker. Dat de uitstoot van IenW in 2018 115.000 ton CO2 was, verduidelijken we bijvoorbeeld door te vertellen dat die uitstoot gelijk staat aan 26.000 huishoudens, net zo veel als een kleine stad. En we weten allemaal: goed gedrag begint bij jezelf. Daarom is de presentatiewand herbruikbaar én van het meest circulaire bouwmateriaal.

De animatie spelen we af in een loop. Medewerkers hoeven zo niet op een startknop te drukken. Geen keuze- of handelingsmoment om op af te haken dus. Om rust in de ruimte te bewaren, hebben we de animatie heeft geen audio gegeven. In plaats daarvan werken we met bewegend beeld en tekstbalken met strategisch gekozen accenten op sommige woorden. Zo zie je maar: voor een mooi en duidelijk verhaal heb je niet altijd volzinnen nodig.

Het resultaat: aandacht voor een helder verhaal
Veel voorbijgangers vertraagden hun pas en stopten om een lange blik te werpen. Missie geslaagd: het klimaatverhaal van IenW is in razend tempo verspreid. Inmiddels heeft de presentatiewand al op verschillende plaatsen gestaan, waaronder bij het ministerie in Den Haag en bij Rijkswaterstaat in Utrecht.

Wil jij een vuurtje aanwakkeren met visual storytelling? Bel Danny!7 ADVIEZEN VOOR EEN JAARVERSLAG MET MEER IMPACT

Download onze whitepaper en ga direct aan de slag met de nieuwste inzichten en mogelijkheden voor jaarverslaggeving.

Download whitepaper