Met animaties, podcasts en een e-zine zetten onze contentspecialisten de medewerkers van Rijkswaterstaat aan tot gesprekken over een nieuwe werkwijze.
De wens: creëer content waar medewerkers met elkaar over praten
Een zeesluis bouwen. Een brug vervangen. Een snelweg onderhouden. Het zijn stuk voor stuk complexe klussen. Nou zijn ze bij Rijkswaterstaat best wat gewend. Maar de komende jaren moet er wel érg veel gebeuren. En ook nog eens min of meer tegelijk. Dat vraagt van de medewerkers dat zij nauwer samenwerken met de focus op het resultaat. Opgavegericht samenwerken, noemt Rijkswaterstaat dat. Maar hoe overtuigen we collega’s ervan dat die werkwijze belangrijk is? En hoe maken we hem onderwerp van gesprek? Die vragen legde Rijkswaterstaat voor aan Sabel.
Het idee: schrijf een prikkelend verhaal en vertaal dat naar video’s, podcasts en een e-zine
Hoe beter een verhaal aansluit bij de praktijk van je medewerkers, hoe relevanter het is om het met collega’s te bespreken. Onze redacteuren schreven een herkenbaar verhaal vol prikkelende stellingen. Dat deden zij in cocreatie met communicatieadviseurs van Rijkswaterstaat – helemaal in de geest van opgavegericht samenwerken. Het resultaat vormde de basis voor alle content.
We gebruikten het verhaal bijna letterlijk als script voor een reeks animaties: een overkoepelende video voor het hele verhaal en korte video’s over de belangrijkste deelaspecten. Toegankelijke films vol goed beargumenteerde tips die je als medewerker zo kunt vertalen naar je eigen praktijk.
Het verhaal vormde ook de rode draad voor een podcastserie. Daarvoor haalden we 5 directeuren naar onze studio. Aan de hand van persoonlijke anekdotes, toepasselijke muziek en gesprekken met medewerkers vertelden zij over aanleiding, noodzaak en voordelen van de nieuwe werkwijze.
Rijkswaterstaat gaat de video’s en podcasts de komende tijd gebruiken als gespreksstarter voor medewerkers en hun leidinggevenden. Verder speelden de middelen al een belangrijke rol in een groots opgezet online medewerkerevent over opgavegericht samenwerken.
Tot slot creëerden we een e-zine waarin alle onderdelen van het veranderverhaal in verschillende vormen voorbij komen. De online gids bevat niet alleen de animaties en podcasts, maar ook achtergrondartikelen, praktijkvoorbeelden, een top 10 met tips en een interactieve quiz.
Het resultaat: praktische content die goed wordt ontvangen en veel wordt gedeeld
De eerste reacties van medewerkers op de video’s, podcasts en het e-zine zijn positief. Zij vinden dat de middelen uitnodigen tot verdiepende gesprekken over opgavegericht samenwerken. ‘Onze hoofdingenieur-directeur gebruikt de content regelmatig om het goede gesprek te voeren en dilemma’s uit te wisselen,’ zegt communicatieadviseur Kim van den Heuvel van Rijkswaterstaat. Ook teamcoördinator Ingrid Deelstra is tevreden, zowel met de content als met de fijne samenwerking: ‘De korte lijnen en flexibiliteit van Sabel zijn een compliment waard.’
Ook behoefte aan verhalende content en een fijne samenwerking? Bel Viona
Zo scoor je met je verandercommunicatie:
✔ Zorg voor een herkenbaar bronverhaal over het waarom van de verandering
✔ Koppel een helder doel aan praktische handvatten
✔ Splits het verhaal op in kleine brokken en verschillende contentvormen