Ikxtcwatjijnietziet.nl, een campagne voor de politie

Een campagne bedenken om een informatief spel over xtc bij jongeren te brengen. Die opdracht kregen wij van de politie.

De wens: het spel in de markt zetten

Toen de politie bij ons aanklopte was één ding al klaar: het spel. En dat kwam goed uit, want dat vormde de basis van de campagne. In de kleurrijke wereld waar je in terechtkomt wanneer je het spel speelt, volg je de avonturen van Molly de koe en Pipa de papegaai. Zij hebben zin in een feestje waar ze aan de xtc kunnen.

In verschillende interactieve levels zie je het hele traject dat voorafgaat aan het gebruik van een pilletje op een festival, inclusief de schadelijke gevolgen: het afval dat drugsgebruik produceert en het criminele circuit dat op die manier in stand wordt gehouden. Daarnaast wordt benadrukt dat xtc voor de gebruiker zelf ook niet zonder gevaren is.

Het idee: de influencers

De vraag van de politie aan ons: help ons die game onder de aandacht te brengen bij kinderen in de leeftijdscategorie van groep 8 van de basisschool tot en met de middelbare school. En doe dat met de inzet van influencers. Zij staan in direct contact met jongeren en zijn dus ideaal om de boodschap over te brengen. Met dat idee in ons achterhoofd bedachten we een concept. Wij schreven een script waarbij we één influencer met een groot bereik inzetten, die de hoofdrol speelde in een spannende whodunnit.

Toen kwamen we erachter dat onderzoek aantoont dat de inzet van een veel groter aantal, kleinere influencers uiteindelijk beter werkt om de boodschap breed over te dragen. Dat was het moment dat we Join inschakelden, een platform dat de beschikking heeft over een rijk scala aan influencers. Wij zochten mee naar de perfecte influencers, maakten de briefing voor de content die ze moesten plaatsen, en beoordeelden samen met de klant of het totaalplaatje klopte.

Uiteindelijk deden 14 jonge influencers mee met de campagne door hem op allerlei verschillende manieren te delen: van Instagramverhalen tot YouTube-video’s. Met gifs en filters brachten de influencers op hun eigen manier de boodschap over bij hun volgers. Aan het begin van de campagne was dat nog op een heel geheimzinnige manier. Zelfs nog zonder verwijzing naar de game. Daarna werd pas het spel zelf in de spotlights gezet, met stickerlinks naar de website waarop het te spelen is. Zo konden de influencers duizenden jongeren bereiken. Maar: het was nog niet bekend dat de politie achter het spel zat.

Het resultaat: de onthulling

Als je het spel uitspeelt, kom je er al achter dat de politie achter de campagne zit. Je wordt op de laatste pagina verwezen naar een informatieve website van politie over xtc. Maar dat was nog niet algemeen bekend.

Dezelfde influencers die de afgelopen maanden bezig waren met de promotie, maakten op 2 februari 2022 bekend dat het spel een initiatief van de politie was. Dat deden ze met teksten als ‘weet je nog, die game waar ik het onlangs over had? Nou, dat was dus een vette actie van de politie!’. Toen werd officieel wereldkundig wie er achter het spel en de vele social posts zaten.

Wil je zelf zien wat het gebruik van xtc betekent voor de wereld? Kijk op ikxtcwatjijnietziet.nl en speel het spel!

Lieke van Avendonk (woordvoerder en communicatieadviseur Politie): ‘Tijdens het maken van de game hoorden we van jongeren dat ze communicatie vanuit de overheid vaak belerend vinden en het daarom negeren. We gingen dus met Sabel werken aan een toffe campagne die de jongeren wél aanspreekt. En met succes! De game is tijdens de campagne meer dan 8000 keer gespeeld. Ik ben onwijs blij met alles wat we hebben gemaakt en gedaan. Ik vond de samenwerking met Sabel heel fijn.’

Heb jij ook communicatieadvies nodig bij een campagne? Neem contact op met Viona.



7 ADVIEZEN VOOR EEN JAARVERSLAG MET MEER IMPACT

Download onze whitepaper en ga direct aan de slag met de nieuwste inzichten en mogelijkheden voor jaarverslaggeving.

Download whitepaper