Folder en infographic voor project Kierbesluit van Rijkswaterstaat

Een kleine opening met grote gevolgen: het Kierbesluit Haringvlietsluizen heeft enorme invloed op de natuur. Maar hoe laat je dat helder zien? Wij hielpen Rijkswaterstaat daar graag bij.

De wens: het verhaal van het project in woord en beeld
Uitleggen, in woord en beeld, wat de gevolgen zijn als je een sluis op een kier zet en zout water binnenlaat. Deze mooie opdracht van Rijkswaterstaat namen we bij Sabel graag aan. Nog voordat Rijkswaterstaat ons belde, waren wij al in de auto gesprongen om de Haringvlietsluizen zelf te aanschouwen.

Het idee: visual storytelling
Onze communicatieadviseur, tekstschrijver en creative director schoven aan bij de deskundigen van Rijkswaterstaat. En we breidden ons team uit met Bianca (de vormgever van onze partner Brût Communicatie). De ecologen en verziltingsonderzoekers vertelden bevlogen over hun onderzoeken naar de gevolgen van het Kierbesluit. Hoe ver moeten de kieren open of dicht om precies de goede hoeveelheid zout water in te laten stromen? Zwemmen zalmen (en andere vissoorten) inderdaad van binnen naar buiten en andersom? En wat zijn de gevolgen voor het zeldzame, piepkleine getijdeslakje? Een proefondervindelijk onderzoek bij het ‘lerend implementeren’ van het Kierbesluit.

Het resultaat: een deelbare infographic en een brochure in 4 talen
Het instromende zoute water inspireerde onze creative director Michel en vormgever Bianca tot een soepel stromende infographic. Het beeld volgt als het ware het water vanaf de kust tot diep landinwaarts. De sluizen, meetpunten, vissen, planten en zelfs het getijdeslakje kregen een plek.
Daarbij maakten we een brochure in vier talen en acht infographics zijn de verschillende onderzoeken van het lerend implementeren tot in detail uitgewerkt.

‘Wij zijn heel blij met het resultaat en de manier waarop we met elkaar hebben samengewerkt. Flexibel, klantgericht en meedenkend’, aldus de opdrachtgever bij Rijkswaterstaat, adviseur ecologie en water voor het Kierbesluit. ‘Deze aanpak maakte het mogelijk om iets ongelofelijk ingewikkelds toch beeldend en begrijpelijk te krijgen.’

En wij? Wij koesteren de herinnering aan een ochtendje Haringvlietsluizen, waar we tussen de krijsende meeuwen en het voorbijrazende verkeer met eigen ogen zagen hoe het zoute water binnenkwam.

Soms zegt één beeld meer dan duizend woorden. Wil jij ook zo’n allesomvattende infographic? Bel Michel!7 ADVIEZEN VOOR EEN JAARVERSLAG MET MEER IMPACT

Download onze whitepaper en ga direct aan de slag met de nieuwste inzichten en mogelijkheden voor jaarverslaggeving.

Download whitepaper