Zelf fotograferen tijdens quarantaine?
Fotografie is een vak. Toch snappen we het als je er, zeker in corona-lockdowntijd, voor kiest om niemand op pad te sturen. In plaats daarvan zet je het model in spe zélf of bijvoorbeeld diens huisgenoot aan het werk. Als je deze vijf vuistregels van onze vormgever en huisfotograaf Michel meestuurt, is de kans groter dat dat enigszins acceptabele kiekjes oplevert.
1. Houd de cameralens net iets boven ooghoogte
Fotografeert je huisgenoot je terwijl je bijvoorbeeld op een stoel zit? Vraag hem dan zelf ook even door zijn knieën te zakken. Als je de cameralens net boven de ooghoogte van de geportretteerde houdt, krijg je namelijk het meest realistische beeld. Vanuit dat perspectief voelt het voor de kijker alsof hij erbij is.
2. Volg de regel van derden
Het onderwerp van de foto moet je pal in het midden zetten, denken veel mensen. Maar je kunt beter de ‘regel van derden’ volgen. In bijna elke fotografie-app zie je een raster: twee lijnen die het beeld horizontaal in drieën verdelen en twee lijnen die het beeld verticaal in drieën delen. Als je het hoofdonderwerp grotendeels in een van die derden laat vallen, en de overige 2/3 rustig houdt, geeft dat een mooie balans. Als het meest in het oog springende element ook nog eens op een van de vier kruisingen valt, is het nog beter. Kijk maar naar de foto van deze uil.
Zelf ben ik trouwens gefascineerd door de ‘gulden snede’: wiskundig onderbouwd dé ultieme verhouding. Voor foto’s, maar bijvoorbeeld ook in de architectuur en in de schilderkunst. Ook in de natuur komt hij op allerlei manieren terug, zoals in hoe de verschillende delen van een bloem zich tot elkaar verhouden. De gulden snede is wat aan de ingewikkelde kant voor de meeste thuisfotografen die een snel kiekje moeten schieten. Maar als je meer de diepte in wil, bekijk dan deze video eens.
3. Zet een extra stap naar achter
Heeft je huisgenoot je mooi in beeld? Heel goed! Vraag hem nu een stap naar achteren te zetten. Als er voldoende ruimte om de geportretteerde heen zit, kan de vormgever later nog iets aanpassen aan de uitsnede. Maar uitzoomen gaat naderhand niet meer.
4. Gebruik de selfiecamera van je telefoon niet
Maak je een selfie? Dan lijkt de selfiecamera aan de voorkant van je telefoon superhandig. Helaas is die bij de meeste telefoons beduidend slechter dan de normale camera aan de achterkant. Probeer als je op jezelf bent aangewezen dus toch zo goed mogelijk te mikken met de normale camera. Onhandig omdat je jezelf dan niet in beeld kunt zien, maar echt beter voor de foto.
5. Verstuur de foto in groot formaat
Verstuur de foto nooit via WhatsApp. WhatsApp verkleint foto’s namelijk aanzienlijk. Stuur hem per mail in origineel formaat.
Bonustip voor jezelf
Bedenk of je voor het format een horizontale of verticale foto nodig hebt en geef dat mee. Bij twijfel: vraag om allebei. Dan kun je nog alle kanten op.