Hoe het écht zit met NFT
We horen de term steeds vaker. Steeds luider, steeds breder: NFT. De meningen erover verschillen. En dat terwijl mensen meestal niet snappen waar ze het over hebben. Is het nou veel waard of weinig? Belangrijk of onbelangrijk? Is het een hype of een duurzaam fenomeen? Johannes van de Bank velt zijn oordeel: NFT is van grote waarde voor organisaties. Intern én extern.
Laat ik de lezer direct uit de brand helpen. Ik weet niks van NFT, maar alles van NFT. Goh, zo voel ik me net The Riddler uit de recent uitgekomen The Batman-film. Fraai staaltje storytelling, overigens. Maar daar gaat het nu niet om.
Ik weet niks – of, beter gezegd relatief weinig – van Non Fungible Tokens. In elk geval weinig. Het gaat om de eigenaarsrechten van digitale afbeeldingen én in toenemende mate om de exclusieve extraatjes waar je recht op hebt als NFT-bezitter. Zover kom ik. En… ik vind het best interessant wat er gebeurt. Nee, niet zozeer de pyramidespel-vibes die er inmiddels omheen hangen of de cryptomist. Wel het creatieve aspect, de innovatieve ideeën en de beelden.
Toch ondergraaf ik hiermee niet de stelling die ik probeer te poneren: NFT is goud waard binnen organisaties. Hoe dan? Nou, voor ons bij Sabel staat NFT voor iets heel anders.
NFT staat voor Niet Functiegerelateerde Taal. En de kracht daarvan valt niet te onderschatten. Zeker, het is absoluut nodig om in sommige contexten en situaties functiegerelateerde taal te gebruiken. Bij vakinhoudelijk overleg of werkinstructie zou het geforceerd en bovendien geheel onnodig zijn vaktaal te vermijden. Dat zou – tromgeroffel – niet bepaald functioneel zijn. En in een zeer gerichte vacaturetekst waarin een IT- of Treasury-specialist wordt gezocht, is het belangrijk om de inhoud van de functie te vangen in de taal van het vak.
Maar… bedrijven en overheden zijn doorgeschoten in het actief hanteren van jargon en beroepsmatige vaagtaal waar helderheid, relatieve eenvoud en gevoel op hun plek zouden zijn.
Dat laatste begrip (gevoel) brengt me op een tweede betekenis die NFT op onze burelen heeft: Niet Feitelijke Taal. Of, kleine nuance, Niet alleen Feitelijke Taal. Want verhalen vol gevoel, emotie en echtheid helpen organisaties dag in dag uit om het goede interne gesprek op gang te brengen, om meer verbinding te maken in de binnenwereld en de buitenwereld. En om zich te positioneren op een persoonlijke en aanraakbare manier in plaats van feitelijk, functioneel en afstandelijk. Dit werkt door van interne communicatie tot klantenservice en reputatiemanagement.
Van mij hoef je het geen Storytelling te noemen en niet over purpose te praten. Zeker niet. Als je in je zaak of instellingen maar ruimte geeft voor NFT. Taal die raakt, puur is en dichtbij komt. Dat geldt overigens ook voor beeldtaal. Bijvoorbeeld fotografie van ‘echte’ mensen in je arbeidsmarktcampagne in plaats van modellen. En illustraties die helder en begrijpelijk zijn.
Zo komen we toch weer bij die andere betekenis van NFT, Non Fungible Tokens. Ons zul je er niet snel in zien handelen. Maar dat staat het stil genieten van bepaalde memes en andere plaatjes zeker niet in de weg.