Kantoor aan de Keukentafel: ‘Spontane creativiteit is nu geregisseerde inspiratie’

Ook nu, in het corona-tijdperk, helpen we onze klanten om hun verhaal te vertellen. Maar wat doen we zelf eigenlijk? Hoe houden wij de boel op afstand draaiende? Dat lees je hier, in de tijdelijke rubriek ‘Kantoor aan de Keukentafel’. Met vandaag: communicatieadviseur Danny van der Wielen.

‘Niet lang voor de lockdown ben ik in een klushuis getrokken. Mijn werkkamer had geen plafond, geen vloer en de muren waren geen gezicht. Dus mijn vriendin en ik zijn samen aan een bureau in de woonkamer gaan werken. Maar mij hoor je niet klagen; ons vorige huis was een studio van 30 m2. Ik zit hier prima.

Toch kijk ik ernaar uit om weer naar kantoor te mogen. Naar onbeperkt, ongedwongen sparren met collega’s of opdrachtgevers. Die spontane uitbarstingen van creativiteit zijn de hoogtepunten van mijn werkweek, maar nu zijn ze minder vanzelfsprekend. Nu is het geregisseerde inspiratie. Zo hebben we bijvoorbeeld de brainstorm van de week. In Microsoft Teams gooit iemand met Klaxoon een onderwerp in de groep, zoals ideeën voor een creatief concept van een campagne. De eerste zet zijn ingevingen in de matrix, de rest associeert erop door. Daar zijn al gave dingen uit gekomen.

Ik ontdekte vrij snel mijn valkuil in deze situatie: op fysieke afstand van mijn collega’s heb ik de neiging om dingen in mijn eentje te willen oplossen. Terwijl ik absoluut geen lone wolf ben. Zodra ik me dat realiseerde, ben ik de telefoon vaker gaan pakken, ook bij kleine ingevingen. Wisselwerking komt de gezamenlijke creativiteit ten goede. En creativiteit is ons grootste goed. De oplossingen waarmee we komen moeten goed onderbouwd, maar ook verrassend zijn. Net even anders dan wat de klant zelf had kunnen bedenken.

Ik probeer daarom op allerlei manieren de thuiswerksleur te doorbreken. Even een blokje om, een koffie to-go halen nu dat weer kan, of langs de banketbakker om de hoek. Nou ja, langs … Gelukkig is het sporten inmiddels weer begonnen.

Muziek maken helpt ook. Zeker in deze periode is dat voor mij een onmisbare uiting van mijn creativiteit en emoties. Ik zing en speel in de band Paperday. Ook daarvoor heb ik goed gebruikgemaakt van videoconference tools. Tot het poppodium van Eindhoven ons uitnodigde om op te treden via een livestream, en we weer écht bij elkaar kwamen. Op 1,5 meter afstand wel natuurlijk. Wat een goed gevoel gaf dat. We mochten weer. Die energie, die ontlading, die verwacht ik ook in onze eerste echte live brainstorm bij Sabel. Die gaat álle kanten op, dat weet ik nu al.

 7 ADVIEZEN VOOR EEN JAARVERSLAG MET MEER IMPACT

Download onze whitepaper en ga direct aan de slag met de nieuwste inzichten en mogelijkheden voor jaarverslaggeving.

Download whitepaper