23 november 2016

24 november: verander-je-wachtwoorden-dag

Welkom123, [naamdochter+geboortedatum], [postcode+huisnummer]. Is één van deze drie wachtwoorden van jou, dan is deze dag voor jou in het leven geroepen. Want echt moeilijk te raden zijn deze wachtwoorden niet. Ook is het slim om niet voor al je apparaten hetzelfde wachtwoord te verzinnen. Drie tips om het wel goed te regelen.

  1. Maak er een zin van

Waarom zou je maar 1 woord gebruiken met allerlei lastig te onthouden tekens? Maak er gewoon een zin van. Meer tekens, dus veiliger, en makkelijker te onthouden.

  1. Gebruik een app in plaats van post-it

Het is verleidelijk: wachtwoorden op een post-it schrijven om ze niet te vergeten. Maar wel heel onveilig. Sommigen plakken zelfs de post-it met pincode op hun pinpas. Hoe makkelijk wil je het een dief maken ;-). Op deze website vind je verschillende apps om je wachtwoord goed beveiligd te onthouden. Niet het wachtwoord van deze app vergeten!

wachtwoord7-01

  1. Leugentje om bestwil

Je geboorteplaats, de meisjesnaam van je moeder, de naam van je basisschool: het is allemaal informatie die makkelijk te vinden is voor iemand die jou wil hacken. Soms kun je zelf een vraag kiezen, dan is het handig om ‘m niet te voor de hand liggend te maken. Maar wat je ook kunt doen: keihard liegen. Verzin een geboorteplaats waar je überhaupt niet bewusteloos gevonden wilt worden, niemand die dat raadt.