19 december 2014

Script geeft compleet beeld van eindresultaat videoproductie

Video is een krachtig medium om je organisatie op de kaart te zetten of je doelgroepen te informeren of te instrueren. Maar als je een video-opdracht uitzet bij een specialist, is het vaak lastig je een goede voorstelling te maken van het eindresultaat. Zal dit aan je verwachtingen voldoen? Een goed script is hiervoor onmisbaar.

Teleurstelling

Stel je voor, je hebt een goed gesprek met de partij die je jouw video-opdracht wilt gunnen. Deze partij presenteert een prachtig concept en gaat hier direct na het gesprek mee aan de slag. Een aantal weken later krijg je het resultaat te zien: wat een teleurstelling. De beelden en inhoud sluiten niet aan bij jouw doelgroepen, de video is te langdradig en iemand vertelt iets wat je eigenlijk liever niet naar buiten brengt. Maar het aanpassen van de video gaat veel tijd en geld kosten, want je moet opnieuw je wensen formuleren, een crew inhuren en alle mensen optrommelen die in de video voorkomen. En je wilde de video zo graag laten zien op dat ene belangrijke event, maar die deadline haal je nu nooit meer.

video

Verwachtingsmanagement

Voorgaande voorbeeld is natuurlijk doodzonde. Met een goed script kun je zo’n situatie gelukkig voorkomen. Hiermee managet de videospecialist jouw verwachtingen. Vooral voor een video die ingewikkelder in elkaar zit, met meerdere scènes, personen en locaties, is een script onmisbaar. Je weet wat er wordt verteld, wat mensen doen en wat er in beeld gebeurt. Per scène staat onder meer beschreven wat de balans is tussen beeld en gesproken tekst en welke verteltechniek wordt gebruikt, zoals een voice-over, interviews of dialogen. Ook zie je wat de scriptschrijver voor tone of voice hanteert, en of deze toon aansluit bij jouw doel.

Professionele kijk

Na het lezen van het script kun je met de videospecialist overleggen waarom deze bepaalde keuzes heeft gemaakt. Hij is natuurlijk de professional en heeft een goede kijk op hoe iets het best verwoord of in beeld gebracht kan worden. Er is vaak een reden voor een bepaalde aanpak. Door met de specialist in gesprek te gaan kun je bepalen of het verhaal genoeg aansluit bij jouw verwachtingen en of er aanpassingen nodig zijn.

Meer controle, minder risico

Het laten schrijven van een script is een extra stap in het proces van videoproductie en verlengt de productietijd. Ook brengt het extra kosten met zich mee. Maar je video wordt er beter van, je hebt zelf meer controle over het eindproduct en je loopt veel minder risico op een product waar je ontevreden mee bent. Mijn advies is dus om deze extra stap zeker te overwegen.