Arjen Wapenaar
Arjen Wapenaar
30 januari 2015

Portretten van Excellente Scholen

In totaal hebben 106 scholen eind januari het predicaat Excellente School 2014 ontvangen uit handen van staatssecretaris Sander Dekker. Deze scholen zijn vanwege hun bijzondere prestaties een bron van inspiratie voor andere scholen, aldus de staatssecretaris.

De feestelijke bijeenkomst vond plaats in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Bij de uitreiking van de predicaten, in aanwezigheid van premier Mark Rutte, kregen alle scholen een speciaal boekje aangeboden. Dit boekje bevat 8 portretten van excellente scholen. Sabel Communicatie had dit eer en het genoegen om dit boekje te mogen realiseren.

groot beeld

In het boekje komt de verscheidenheid van excellente scholen op een prachtige manier aan bod. “Als ik naar de acht scholen kijk die hier worden geportretteerd,”, zegt staatssecretaris Sander Dekker op www.excellentescholen.nl, “kan ik niet precies ontdekken wat het recept is van hun succes. Maar ik zie wel een aantal overeenkomsten. (…) Leraren en schoolleiders maken een school excellent door hun eigenzinnigheid en doorzettingsvermogen. Ze kiezen er bewust voor om zich te onderscheiden in dat waar ze goed in zijn. (…) En daarbij sparen leraren en schoolleiders zichzelf niet. Ze kijken continu kritisch naar wat ze goed doen, maar vooral ook naar wat er beter kan.”

impressie 2

De predicaten zijn voor het derde jaar uitgereikt op voordracht van een jury. Het aantal excellente scholen is sinds 2012 verdubbeld. Daaruit blijkt dat het predicaat inmiddels een stevige positie heeft, aldus Dekker.

Vanaf 2015 staat het traject onder verantwoordelijkheid van de Inspectie van het Onderwijs en komt er een nieuwe jury.

Ga naar het profiel van adviseur Arjen Wapenaar.