Vera van der Sluis
Vera van der Sluis
05 september 2016

De paden op, de lanen in, maar dan een tikje anders

Als tekstschrijver verwonder ik me regelmatig over woorden en ben ik altijd op zoek naar tekst die mooi klinkt. Zo kan ik me verwonderen over straatnamen. De straatnaam van mijn ouders eindigt op -erf. Dat heb ik altijd stom gevonden, want ik droomde ervan te wonen in een straat eindigend op -laan. Niet eens zozeer vanwege de status die ik eraan dacht te ontlenen, maar vooral omdat ik het mooi vond klinken. En ik vond dat het goed stond op een envelop of in het adressenbestand van mijn middelbare school. Ik woon nog altijd niet aan een laan, maar heb doordeweeks het geluk aan de Rembrandtlaan te werken.

Rembrandtlaan_2

Waar een weg was, is een tuin

In mijn zoektocht naar een studentenkamer was ik dan ook gefocust op straatnamen. Oké, de kamer moest van enige grootte zijn, betaalbaar en gelegen in een veilige wijk. Nadat ik die punten had afgevinkt, begon mijn analyse van de straatnaam. Elke keer dat ik was verhuisd, besloot ik of ik er qua straatnaam op vooruit was gegaan of juist niet.

Inmiddels ben ik aanbeland op adres nummer 7 en heb ik gewoond aan twee wegen, in drie straten, in een borg en in een tuin. Je zou kunnen zeggen dat ik het in ieder geval al geschopt heb tot een tuin. Die tuin is slechts de toegang tot de laan. Zoals ik al eerder zei, het is me niet om status te doen 😉

Of ik alleen kijk naar het deel waar de straatnaam mee eindigt? Nee hoor. Over waar de straatnamen mee begonnen, valt niet meer te zeggen dan dat de straten vernoemd waren naar personen.

Een straatnaam geeft karakter

In ieder dorp en iedere stad waar ik kom, zie ik bekende straatnamen. Sterker nog, ik loop er door wijken waarvan ik denk ze al te kennen. Loop ik door de Jacob Catsstraat? Dan kan van Ostade niet ver weg zijn. De schilderswijk, de bloemenbuurt, de zeeheldenbuurt.

De keuze voor gebaande paden is ook wel begrijpelijk: waarom zou het college van burgemeester en wethouders lang vergaderen over uit welke straatnamen die nieuwe wijk in het zuiden van de stad moet bestaan? En wat past dan goed bij elkaar?

Als er een verscheidenheid aan straatnamen zou worden gebruikt, zou dat een wijk karakteriseren en zouden we ons weer verwonderen. Dan zouden we gniffelen als we door een straat als de Blauwe Sokkensteeg lopen. Dan zouden we onthouden dat dat ene winkeltje op de hoek, met die lekkere koffie, in de Smikkelstraat was.

Mocht ik nou nooit aan een laan komen te wonen, dan zou ik ook genoegen nemen met een straat als het Pasta Garnalenpad. Zo’n straatnaam zorgt er toch voor dat je elke dag met een glimlach je straat in rijdt?

Van welke woorden word jij blij? Wij helpen je bij het vinden van de juiste snaar. Mail naar info@sabelcommunicatie.nl of bel ons via 088 – 227 22 99 en wij gaan samen met je op zoek naar woorden die bij jou passen.