12 september 2016

Hoe we jou met taal gelukkiger maken

Vorige week schreef ik een artikel in het kader van de Week van de Alfabetisering. Bij het voorbereiden daarvan las ik dat in Nederland 1 op de 9 mensen laaggeletterd is, en dus niet (goed) kan lezen of schrijven. Als tekstschrijver is taal juist mijn product. Daarmee bedien ik onze klanten. ‘Taal is een middel dat je gelukkiger maakt’, zei mijn geïnterviewde. Lees hier hoe ik als tekstschrijver te werk ga om mijn lezers gelukkiger te maken.

Twee werelden in één gezin

De wereld van laaggeletterdheid is mij niet geheel vreemd. Ik kom uit een gezin waarin deze werelden naast elkaar bestaan. Aan de ene kant mijn vader, verbaal zeer sterk, veel gevraagd speaker bij hardloop- of schaatswedstrijden. Daar speecht hij moeiteloos uit zijn blote hoofd.

Aan de andere kant mijn broer. Vermoedelijk dyslectisch, al is dat nooit officieel vastgesteld. Op school had hij altijd moeite met lezen en schrijven, een broertje dood aan alles wat riekt naar boeken, en het liefst met zijn handen aan het werk. Zo snel als hij kon bij een boer aan de slag als knecht. Hoefde hij niet meer te schrijven.

Lezen doet hij wel, hij spelt de kranten en de vakbladen. Maar schrijven? Formulieren invullen? Dat doet iemand anders voor hem. Ik heb nog nooit een kaart, mail of app van hem ontvangen.

Taal is mijn product

Als tekstschrijver is taal mijn product. Met mijn teksten help ik klanten aan heldere rapporten, informerende artikelen en inspirerende verhalen. Teksten die zorgen dat de kennis van de lezer toeneemt, en zijn of haar begrip van de wereld weer een beetje groter maken.

Bij het schrijven van deze teksten houd ik voortdurend rekening met de lezer. Hoeveel kennis heeft hij al, welke vaktermen hebben nog uitleg nodig, in welke situaties leest hij mijn tekst en hoe kan ik zorgen voor een goede structuur?

Ik help de lezers met tussenkoppen, verwijzingen en helder taalgebruik. Voor mensen met een laag taalniveau gebruik ik dan vooral duidelijke koppen, eenduidige woorden en korte zinnen. Zo help ik hen de essentie van de tekst goed te begrijpen. Alsof ik schrijf voor mijn broer.

Hoe taal je wereld vergroot

Doordat ik kan lezen, kan ik nieuwe werelden ontdekken. Zo las ik een artikel over laaggeletterdheid in de Volkskrant. Ik las over cijfers die ik niet kende, bijvoorbeeld dat 2,5 miljoen mensen in Nederland laaggeletterd zijn.

Ik las informatie die nieuw voor me was: dat ook niet goed kunnen rekenen en het ontbreken van digitale vaardigheden onder laaggeletterdheid vallen. Ook las ik de verhalen van mensen die later alsnog hebben leren lezen en schrijven. Een vrouw van 41 vertelde hoe blij ze is dat ze inmiddels kan lezen en zelfs een leesclubje heeft opgericht.

Het lezen van dit artikel vergrootte mijn kennis van een andere wereld dan de mijne. Daar word ik dan weer gelukkiger van.

Kunnen we jou gelukkig maken met een duidelijke tekst? Mail naar info@sabelcommunicatie.nl of bel ons via 088 – 227 22 99, dan zorgen we er samen voor dat de lezer jouw boodschap begrijpt.