11 december 2014

Bij Uitgeverij Coutinho is verschenen: Interviewen – onthullend en respectvol

Vraaggesprekken op radio, televisie en in de krant wekken soms de indruk dat goed interviewen een kwestie is van doordrammen, klemzetten en afdwingen. Je kunt echter ook zonder harde vraagtechnieken kritisch zijn. In Interviewen wordt het journalistieke vraaggesprek in de eerste plaats benaderd als sociale interactie, waarbij de nadruk ligt opeen goede gesprekschemie. Het boek vergelijkt concrete onthullingstechnieken en vraagvormen voor verschillende media als radio, televisie en print.

Deze herziene druk gunt de lezer een bijzondere blik achter de schermen: in speciaal voor dit boek geproduceerde video’s laat de auteur bekende interviewers, onder wie Frénk van der LindenMariëlle Tweebeeke en Joris Linssen, op hun eigen werk reflecteren. Ook ligt er meer nadruk op de praktijk: de lezer kan in het boek en op de website actief aan de slag met opdrachten, actuele video’s, en discussievragen. Met ook nog een checklist om gestructureerd te werken, een methode voor zelfevaluatie en een docentenhandleiding is dit boek een complete leermethode voor interviewen.

Interviewen kan gebruikt worden bij de opleidingen journalistiek, communicatie en aanverwante media- en informatieopleidingen. Ook is het geschikt voor professionals die op hun werk willen reflecteren.

‘‘Het beste boek over de kunst van het interviewen dat ooit in Nederland is verschenen. Als geen ander doorgrondt Van Waveren hoe een gesprek zowel invoelend als kritisch kan zijn.’’ Frenk van der Linden

Michelle van Waveren geeft interviewworkshops aan studenten en werkt als communicatieadviseur en dagvoorzitter/gespreksleider. In 2002 won ze de scriptieprijs van vakblad De Journalist met haar scriptie over harde politieke interviews.