Teksthuisstijl

Schrijven volgens de kernwaarden van je organisatie

Het taalgebruik van een organisatie is van sterke invloed op de beeldvorming. Daarom is het slim om niet alleen aandacht te besteden aan de visuele huisstijl, maar er ook voor te zorgen dat de schrijfstijl van alle medewerkers herkenbaar en eenduidig is. Een teksthuisstijl helpt hierbij.

De stem van je organisatie

Een merkidentiteit omvat meer dan alleen een huisstijl. Aandacht voor de taal van een organisatie is minstens zo belangrijk. Met geschreven communicatie laten organisaties namelijk altijd bedoeld of onbedoeld een bepaalde indruk achter.

Bepaal de tone of voice

Net als een logo of fotografie bepaalt taalgebruik hoe mensen over je merk denken. Daarom is een herkenbare en eenduidige schrijfstijl belangrijk. Hoe die schrijfstijl er voor jouw organisatie uitziet, leggen wij vast in een teksthuisstijl. Op basis van de kernwaarden van de organisatie formuleren we afspraken over stijl, tone of voice en woordgebruik. Is ‘daadkracht’ bijvoorbeeld een kernwaarde van je organisatie? Dan past daar een actieve en krachtige schrijfstijl bij.

Verder dan een schrijfwijzer

Een teksthuisstijl gaat verder dan een schrijfwijzer, die vooral richtlijnen geeft voor correct en prettig leesbaar schrijven. Een teksthuisstijl zorgt voor een schrijfstijl die nauw aansluit bij de kernwaarden en de gewenste profilering. Aan het ontwikkelen van een teksthuisstijl gaat bij Sabel Communicatie altijd gedegen onderzoek vooraf. Bovendien besteden we veel aandacht en tijd aan de invoering ervan. Bijvoorbeeld met workshops of een taalkwis.

Teksthuisstijl en Sabel Communicatie

Sabel Communicatie is de bedenker van het fenomeen teksthuisstijl. In 2003 ontwikkelden we de eerste teksthuisstijl in Nederland voor KWF Kankerbestrijding. Sindsdien maakten we vele tientallen teksthuistijlen voor (semi-)overheden, non-profitorganisaties en ondernemingen.

Communicatie-uitdagingen?

Naast teksthuisstijl kunnen we je ook helpen met allerlei andere communicatiediensten.

Vincent vertelt je graag meer.

Meer weten over teksthuisstijl?

Vincent vertelt je graag meer.

Uitgelichte case: teksthuisstijl

Onze blogs over teksthuisstijl