Teksthuisstijl voor Alzheimer Nelderland

Alzheimer Nederland kreeg een nieuwe huisstijl. Doel: meer mensen mobiliseren in de strijd tegen dementie. Sabel Communicatie verwoordde de identiteit van Alzheimer Nederland in een teksthuisstijl.

Op zoek naar de kern

Wat drijft en typeert Alzheimer Nederland en hoe draag je dit organisatiebreed uit in elke afzonderlijke tekst? Wij analyseerden communicatieplannen, beleidsteksten en positioneringsdocumenten. En we gingen uitgebreid in gesprek met medewerkers van verschillende secties. We vertaalden de kernwaarden naar een tone-of-voice en naar praktische schrijftips.

Workshop nieuwe teksthuisstijl

Om medewerkers klaar te stomen voor het werken met de teksthuisstijl, verzorgden wij een workshop voor de belangrijkste tekstschrijvers van Alzheimer Nederland. Met een combinatie van theorie, schrijfoefeningen en praktijkvoorbeelden maakten we ze bekend met de teksthuisstijl.

Woorden aan identiteit

Met dit project gaven wij woorden aan identiteit, en leerden wij Alzheimer Nederland dit zelf voort te zetten. Organisatiebreed, zonder daarbij het unieke geluid van afzonderlijke secties te verliezen. Door in gesprek te gaan met medewerkers kregen we niet alleen inzicht in de organisatie, maar stonden zij bovendien al in een vroeg stadium achter de nieuwe teksthuisstijl.

Praktische schrijftips

Een goede merkidentiteit gaat verder dan een visuele huisstijl. Aandacht voor de taal van een organisatie is minstens zo belangrijk. Met geschreven communicatie laten organisaties namelijk altijd bedoeld of onbedoeld een bepaalde indruk achter bij de lezer.

Benieuwd naar andere projecten?

Bekijk het overzicht van projecten en opdrachtgevers.

Schrijfworkshop

Om de teksthuisstijl te borgen in de organisatie gaven we tot slot een uitgebreide schrijfworkshop voor de belangrijkste schrijvers. Met een combinatie van theorie, schrijfoefeningen en discussies maakten we ze bekend met de teksthuisstijl, zodat ze op hun beurt collega’s kunnen helpen de juiste toon te pakken in hun teksten.

Bespreek het met Vincent

Meer weten over teksthuisstijl?

Bespreek het met Vincent